25 juni 2012

Trädgården dagarna före midsommar

Det är helt fantastiskt hur trädgården frodas i det här vädret med regnskurar och sol om vartannat! Jag är helt förundrad faktiskt.... Vi flyttade hit för åtta år sen och har planterat mycket nytt under tiden men en del av de gamla växterna finns kvar och det är så gott som enbart perenner.


Heliotrop och röd tobaksblomma gör sig fint mot det limegröna i daggkåporna och rabatteternellen. De är ganska nyplanterade men kommer att växa till sig betydligt om några veckor.


Ceriserosa pioner i knopp, snart, snart slår de ut!


Plymspirean är helt fantastisk, en av de gamla växterna och framför är rosenflockel och rödbladig alunrot på gång, en liten näva blommar så smått.


De stora nävorna ser ut som midsommarblomster och blommar för fullt nu!


Storbladig funkia är så ståtligt...


Alunroten och den lilla nävan igen


Vi är lyckligt lottade som har en så härlig trädgård att njuta av och den kräver sannerligen inte mycket arbete kan jag ärligt säga. Perenner är underbara växter och väljer man bara rätt sort för sin "boplats" blir de stora och fina och hindrar effektivt ogräset att trivas! Mera bilder kommer sen när flera växter börjat blomma... (den röda klätterrosen Flammentanz är på G).
Fråga jättegärna om det är något du funderar på angående växtval så ska jag försöka hjälpa till.

Må så gott!

9 kommentarer:

  1. Så vackert du har det! Och vad roligt, jag undrade just härom dagen, och så skriver du svaret: Plymspirea! Så underbart med alla pioner, jag har bara en liten liten en, som jag fick förra året och den är för liten för att blomma än. Vi ska göra om hela vår trädgård, förmodligen nästa år, så ja då tar jag tacksamt emot alla råd jag kan få. Har i alla fall bestämt var jag ska ha en hel radda med pioner och ett korneusträd.

    Det här här min allra första trädgård, så jag kan i princip ingenting än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! O vad mycket roligt du har framför dig då med trädgården! Pioner är så otroligt vackert och väljer man olika sorter blommar de ju inte exakt samtidigt. Våra hör till de som fanns innan vi flyttade in så de har hunnit bli stora och rikblommande och är in fantastisk mörkrosa färg.

      Radera
  2. Jag skulle så gärna vilja plantera utanför oss. Perenner skulle ju passa oss perfekt. Vet inte om man får ändra på nått utanför oss. Kanske är så att alla buskar måste va likadana och så får man plantera i krukor sånt man vill ha.

    SvaraRadera
  3. Tänkte faktiskt på det så sent som idag, att det ju är himla fint att grönskan blir än grönare efter allt regn. Något positivt måste man ju ändå försöka att hitta när ens hemstad slår regnrekord. :)

    Så fin din grönska är! Du rabblar namn på växter jag knappt klarar av att uttala, men just det inspirerar. Jag liksom "jobbar" på att bli en trädgårdsmänniska. Om inte i detta liv så kanske nästa. :)

    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas, hoppas att väderläget ändrar sig lagom till min semester om en dryg vecka! Men gör det inte det får man roa sig ändå ju, shoppa lite, fika med nära och kära, gå på nån utställning typ turista i sin egen stad eller pyssla hemma. Det blir bara skönt att vara ledig!

      Du har alla chanser att bli "trädgårdstomte" om du skaffar lite lättskötta perenner :) De sköter sig liksom själv om de trivs och gör de inte det får man prova med någon annan sort!

      Radera
  4. Vilken fin trädgård! Vi försöker förnya vår. En hel del är från 80 talet då huset byggdes och det börjar bli lite stort. Låter skönt att slippa ogräset. Nu har jag lagt till din fina blogg i min blogglista.
    Kram Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad roligt att du tycker trädgården är fin! Och att jag får hamna på din blogglista :)

      Radera
  5. Åh, vilken underbart frodig trädgård ni har! Så många knoppar på pionerna! Det kommer bli helt fantastiskt när de slår ut. Vad trevligt att höra att man kan ha en sån fin blomstrande trädgård utan att slita ihjäl sig med trädgårdsarbete! Det låter hoppfullt i mina öron! :) Kram kram, Madeleine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Nu har pionerna precis slagit ut, men fortfarande finns det knoppar och alltsammans är magiskt vackert! Bilder kommer alldeles snart...

      Radera