Äppelkaka med mandelmassa (jättegod och saftig!)
- 75 gram smör/margarin
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 100 g riven mandelmassa
- 2 - 3 äpplen
- ½ dl strösocker
- 1 tsk kanel
Skala äpplena om du vill men det behövs inte om det är svenska, fina äpplen. Skär dem i fina klyftor (utan kärnhus) och blanda med kanel och socker. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten så det blir ett fint mönster. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 45 minuter.
Kardemummakaka med äpplen (MYCKET kardemummasmak!)
- 150 g smör/margarin
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk kardemumma
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1,5 dl mjölk
- 1 äpple i fina klyftor
- kanel och pärlsocker att strö på
Limecheesecake med jordgubbstopping (Fräsch limesmak och vacker med röd topp!)
- 10 digestivekex
- 75 g smör/margarin
- 500 g Kesella Kvarg
- 2 dl Creme Fraiche
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- finrivet skal av 1 lime
- 2 gelatinblad
- 250 g frysta jordgubbar
- 1 dl vatten
- 4 msk strösocker
- saft från 1 lime
Vispa ihop kvarg, creme fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och limeskal och häll smeten i formen. Grädda 35 - 40 min och låt kakan sen kallna.
Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Sjud jordgubbarna med vatten, socker och limesaft i ca 5 min. Sila ifrån jordgubbarna och häll tillbaka saften i kastrullen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i jordgubbssaften under omrörning. Låt spadet svalna i kylskåp tills det börjar tjockna innan det försiktigt hälls på kakan. Låt stå i kylen minst 2 timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar