29 mars 2015

Vår i Paris!

Blommiga kängor och allt - Eva i Paris vid Seines kajkant! Lite skön vårvärme på det så kändes det ganska bra, milt sagt, med fem underbara dagar i den här vackra, ljusa staden! Här kommer en lååång bildkavalkad (och lite text) som illustrerar vår upplevelse av Paris. Klicka gärna på länkarna om du är vetgirig och vill få lite mer fakta om olika ställen jag nämnt. Välkommen till Paris du också!


Hur stor tur kan man ha när man bokar ett hotell på vinst och förlust förutom bra recensioner på Booking.com? Vi hamnade på en liten pärla, "Hotel des 2 continents" på Rue Jacob, en smal enkelriktad gata i en av Paris charmigaste stadsdelar, Saint-Germain-des Prés, fullt med caféer, krogar och små butiker. Fem minuters promenad till Seine...


Det fanns tre rum på varje våningsplan, alla inredda på olika sätt, och vi fick som vi önskat ett rum med balkong - högst upp på sjätte våningen med utsikt över takåsarna... romantiskt så det förslog.
Rummet var dessutom sååå mysigt, med takbjälkar och fina små lampor och frans på sängkappan, det var ren och skär lycka för en mysromantiker som jag (och även Magnus)!


Och där på vår balkong hade vi en finfin utsikt över takåsarna och Rue Jacob och kunde sitta med lite gott vin och en smakrik, vällagrad Brie som vi köpte på en gatumarknad.




Salut! Som man säger i Paris...


Den här krogen låg i kvarteret intill och där åt vi vår första middag i Paris i all enkelhet (andra gastronomiska höjdare skulle komma senare) och Magnus lärde sig där att en stor öl är lika med EN LITER.


Vår första frukost år vi på den berömda krogen Les Deux Magots vid torget utanför klostret som givit kvarteren sitt namn, Saint-Germain-des-Prés. Café au lait förstås, ägg och bräckt skinka och gudomlig färskpressad apelsinjuice, gott surdegsbröd, smör och "confiture" (marmelad). Den vänliga, korrekta kyparen var som hämtad ur en fransk film...


Vad kan Eva inte missa? Ett oerhört stort tygvaruhus förstås! Le Marché Saint Pierre i Montmartre, bara några kvarter från den berömda kyrkan Sacré Coeur högt upp ovanför den berömda trappan. Så vi slog två flugor i en smäll, tyger och sevärdhet... Det fanns så oerhört mycket tyg så jag fick beslutsångest och det slutade med att jag bara köpte ett enda, småblommigt och till bra pris, ha ha.



Magnus var tålmodig och följde snällt med i bakhasorna på sin tygtokiga fru!











Åå, ljuvliga sol, efterlängtad för en frusen nordbo...


Färskpressad juice igen och lufttorkad skinka på surdegsbröd...



På tisdagkvällen var det så dags för VERNISSAGE på Galerie Thuillier, samlingsutställning för främst nordiska och italienska konstnärer. Det var fantastiskt bra ordnat och fullt med besökare och härlig stämning! Magnus deltog med målningen här nedanför, ett riktigt färgfyrverkeri som fotot absolut inte gör rättvisa. Den är verkligen härlig och fick mycket uppmärksamhet!







Efteråt gick vi ett gäng och åt middag på en krog i närheten i de hippa Marais-kvarteren där galleriet låg. 


Att sitta på utecafé och smutta på något gott var en av mina absoluta Paris-måsten och vi fick många chanser till det! Det är rökförbud på krogarna precis som hemma och Parisarna RÖKER vilket har till följd att så gott som alla krogar har bord ute med infravärme vid behov.


Och så var det förstås det där berömda tornet, vad det nu heter.... ;-) Parisertornet eller...? Nej EIFFELTORNET förstås!


Den här vyn med blommande körsbärsträd hade jag sett på bild innan vi åkte och nu fick jag chansen att själv ta ett foto.... och ända dit upp till toppen ville vi förstås.


Först ett stopp på andra våningen...


Men här är vi HÖGST UPP och Magnus köper varsitt glas champagne så vi kan skåla för PARIS, KÄRLEKEN och KONSTEN!



Och så strosade vi förstås omkring och insöp atmosfären i den här vackra, romantiska staden...




AU REVOIR PARIS!


Slutligen vill jag bara visa mina shoppingfynd, inte alls mycket faktiskt men det är ändå roligt att ha några minnen från Paris. Favoriter är det härliga handgjorda halsbandet och den fantastiska huvtröjan tillverkad i Nepal och köpt i en liten butik i Montmartre.






3 kommentarer:

  1. Jättehäftigt!!! Ett mycket trevligt blogginlägg med fina bilder - verkligen roligt att se och läsa. Magnus tavla ser fantastisk ut - undrar genast hur i helvete han har gjort den - mycket färg och skrapa, eller...?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du gillade inlägget! Ja mycket bilder blev det och då är det här bara en del... Vi vill båda resa tillbaka vid tillfälle, Paris är verkligen en härlig, speciell stad.
      Hur målningen är gjord vet jag inte, med tror som du - skrapat med kniv och så rinningar. Den har mycket glans som inte syns på bilderna, jätteläcker!
      Nu har du chansen att gå på en ny utställning - solo på Södermalm - Galleri Främja på Erstagatan 9 lördag och söndag 25 - 26 april kl 12 - 20 båda dagarna. Ta med dig frugan och kom vetja!

      Radera
  2. Å, er Parisresa ser ut att ha varit precis så som jag drömmer att en Parisresa ska vara! Underbart! Fina ni är.

    Stor kram och trevlig helg!

    Lotta

    SvaraRadera