06 april 2013

Det här med att hålla sig i form

Så är man där igen då, man har plufsat till sig och kläderna sitter inte bra... Konditionen har blivit usel och det gör ont lite här och där av noll ansträngning och det är dags att göra något åt saken - återigen. För mig är det visst omöjligt att hålla vikt och form på den nivå jag önskar, för när vintermörkret sänker sig vill jag bara kura ihop mig under en filt och äta kolhydratrika saker. Hur GÖR man för att hålla fast vid goda vanor?? Men för att inte racka ner för mycket på mig själv måste jag i alla fall berömma mig att jag gick ner 12 kg för 7-8 år sen och det har jag faktiskt inte gått upp! Men det fattades lite till mitt slutliga mål och det är där jag pendlar fram och tillbaka... och målet är förstås att känna sig så här fin och stilig!


Efter jul var det förstås extra dåligt men jag tog mig själv i kragen och vårterminen på gympan startade med roliga pass så det gick ganska bra - ett tag - så fick jag den förskräckliga ryggvärken i några veckor, tyckte synd om mig själv och tröstade mig med godis och vin och ingen träning förstås och vips var jag tillbaka till "efter-julen-rutan". Usch så tråkigt!
Men nu är ryggvärken borta och jag kan gå ut på långpromenader och tänkte börja träna igen så smått och så fick jag snilleblixten att köra lite "kom i form tävling" på jobbet! Så nu är vi fem kvinns som varje vecka skriver in i en tabell hur mycket vi gått ner och jäklar vad peppande det är! Man vill ju inte vara sämst, helst bäst och det känns lätt att avstå från onyttigheter, ta mindre på tallriken och komma ut på långpromenader. Tänk vad lite tävlingsanda kan göra och då är jag absolut ingen tävlingsmänniska ändå! Och så peppar vi varann förstås, tipsar om mat, hejar på när någon plockat fram cykeln och börjat cykla till jobbet eller tömt påskäggsinnehållet i soporna. Jättekul helt enkelt! Och det är ju inte heller helt fel att solen skiner och tussilago tittat fram i dikeskanterna! Och så är det LÖRDAG!


17 kommentarer:

  1. Ja, tänk att det ska vara så jäkla omöjligt att hålla sig i den form man önskar.
    Jag har lovat mig själv att jag ska vara i mitt livs form till sommaren och rabblar mitt lilla mantra/hjälpmedel när suget på onyttigheter slår till.
    "Eyes on the target" och "är det värt det?"
    Det slutar ofta med att jag skiter i att ta den där näven ostbågar eller de där bitarna godis.
    Heja dig! Heja mig! Och heja alla som kämpar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den som kommer på ett garanterat knep hur man "står still" kan bli rik! Bra mantra där, mitt är "Vilket är jobbigast - låta bli att ta eller träna bort det" och eftersom jag är lat väljer jag det första. Om inte autopiloten går på och den där lille killen med mantrat står nere i ett hörn och viftar förtvivlat utan att bli sedd eller hörd ;) Mitt bästa knep är att inte ha onyttigheter hemma men då måste hela familjen vara på samma bana. Ja heja oss!

      Radera
  2. Kämpa, kämpa!!!Jag fick mej några helt underbara morgonprommisar på Ånäs i helgen. Och så körde jag dom vanliga löparrundorna med Molle där nere. Lagar mat från Laila Bagges Kom i form bok. Jäkligt kul med lite ny insperation efter vintern.
    Kramkram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man vill ju helst inte att det ska vara så kämpigt utan mer helt enkelt en livsstil som man kan trivas med :) Men våren och sommaren är i alla fall allt så mycket enklare.
      Kram

      Radera
  3. Ja, varför ska det vara så himla svårt... Jag försöker fortfarande hitta någon träningsform som passar mig och som faktiskt är så pass rolig så att jag kan hålla det långvarigt. Just nu är det promenader som gäller med musik i lurarna!
    Men vilken toppenidé att köra en tävling med arbetskompisarna. Något sådant skulle jag behöva också.

    Kram, Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör också promenader, på lunchen i veckorna och så försöker jag komma ut på minst en riktigt lång på helgen. För viktens skull tror jag/vet jag att det är mindre mat som gäller, träning eller inte, nog så svårt ;)

      Radera
  4. Åh, jag känner så väl igen mig i det du beskriver! Men vilken toppengrej att du drog igång ett gäng på jobbet som kan motivera varandra - sånt hjälper. Jag saknar det nu när jag både jobbar och pluggar hemma. Det är alltför lätt att svänga förbi kylskåpet och skafferiet istället när man känner sig lite oinspirerad.. ;) Det har inte blivit så många powerwalks i vinter som jag hade tänkt men nu försöker jag komma igång igen. Jag har också köpt en sån där rockring med tyngder i, och jösses vad det tar på mag- och ryggmusklerna! Det är viktigt att ta hand om ryggen, särskilt när man sitter mycket på dagarna. Skönt att din ryggvärk är borta, då ska du se att du snabbt kommer i fin form igen!

    Tusen tack för din hälsning hos mig, det värmde så mycket ska du veta. Saknar dig också! Blir alltid glad och inspirerad att kika in här, och hoppas kunna göra det oftare snart.

    Önskar dig en härlig vår - nu kör vi järnet för att komma i form, eller hur? Heja oaa!

    Kram Madeleine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul det låter med en sån där rockring, undrar om jag skulle klara av den? Jag är usel på vanliga rockringar... annat var det när jag var liten, jisses vad man snurrade på de där ringarna! O ja vad viktigt det är att hålla muskelstyrka för att inte få ont av vardagen så nu gäller det för mig komma igång med detta också, inte bara gå ut och gå! Precis - heja oss!

      Blev jätteglad att du tittat in här och skrivit en kommentar!

      Kram

      Radera
  5. Heja oss, ska det förstås stå! :)

    SvaraRadera
  6. Jag känner också igen mig! Det är balans och kontinuitet som gäller iaf för mig. Kortsiktigt kan mycket fungera, men det måste fungera inte bara i några månader utan för all framtid när det gäller motion och mat. Inte lätt, därför skyndar jag långsamt.

    Det hjälper att inspirera varandra! Vad fint att du har hållit vikten så länge.

    Varm kram och trevlig helg
    LOtta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej kortsiktigt är inte att rekommendera men många är otåliga när de väl bestämt sig. För mig tog det ett år att gå ner 12 kg och det var den gamla hederliga mindre energi in och mer energi ut-metoden.Jag tror absolut på att hitta en livsstil som man kan behålla livet ut och som det känns nu lever jag så i stort sett förutom att jag behöver sätta fart med styrketräningen. Det är ju så himla viktigt för att inte få problem med rygg, höfter och knän!

      Nu känns allt underbart och energin har återvänt och vårvärmen är på ingång!

      Kram tillbaka

      Radera
  7. Heja heja jag kör också hårt med träningen just nu:)
    Ha en riktigt bra dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja nu gäller det att komma i form innan värmen kommer och därmed alla lunsiga, döljande kläder byts mot lättare (mer avslöjande)!

      Radera
  8. Känner igen mig i allt du skriver. Skönt att vara några stycken som peppar varann. Nu ska jag ut på vårpromenad :-) Lycka till med bilstädandet. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. NU först tittade solen fram, klockan är 13 men det är kyligt och fuktigt ute så jag tror jag väntar med bilen. Ägnar mig åt att redigera bilder istället och en promenad får det också bli!

      Kram

      Radera
  9. Jag känner igen mig. Tänkte starta på tjejgymet för ett par veckor sen men åkte istället på en dunderförkylning. Nu får jag istället börja med mina lunchpromenader. Tyvärr är jag ensam om dom. Men strunt i det, jag går iallafall. Vilka underbart söta små barnbarn du har. Kramar Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte fy skam med lunchpromenader, det är precis vad jag ägnat mig åt i flera veckor! Bättre än ingenting och dessutom dagens ljusaste stund. Jag går också ensam om jag inte får sällskap, det kan vara ganska skönt det med.

      Ja visst är småttingarna fina! Jag är så stolt över mina goa tjejer och över hur de fixar familjelivet med småbarn med stort tålamod.

      Kram

      Radera