13 maj 2012

Trädgård och kompost

Bråda tider i trädgården nu! Allting skjuter fart och det går i ett rasande tempo så fort solen tittar fram och regnet i veckan var verkligen välbehövligt! Men för att det ska bli fint och frodigt hela sommaren behövs det jordförbättring av allehanda slag och bland det bästa som finns är ju kompostjord.

Men vår kompost som funnits med sen vi köpte huset för åtta år sen var i ett bedrövligt skick och full av ogräsfrön så vi har faktiskt inte använt den. Dags att göra något åt saken och börja om från början så för ett par veckor sen åkte den gamla åt fanders och kärra efter kärra med "fin" jord kördes bort till villaområdets utkant. Bräder och skruv inhandlades och Magnus byggde på en dag ihop en ny, jättefin som pryder sin plats i ett hörn av trädgården!

Så var det allt det där torra perennskrufset och en massa roskvistar och annat svårnedbrytbart - en kompostkvarn behövdes... iväg och handla en av enklaste slag på Jula och så "kvarnade" vi för fullt och öste ner i den nya behållaren. Men det måste ju till färskt grönt också så årets första gräsklippning samlades upp och blandades i och så grönsaksavfall från köket och nu är det aktivitet i komposten kan jag säga, det känns alldeles varmt när man sticker ner ett finger - härligt!

Nästa år ska det vara fin, näringsrik jord att skyffla ut i rabatterna men i år får vi köpa en massa säckar med gödslad jord i stället. Dags att sätta fart, solen skiner ju!

2 kommentarer:

  1. Tror knappt det finns en mer tillfredsställande känsla än att gödsla med sin egen kompostjord. Vi hade två stycken bamse-komposter på förskolan och det var så kul att tömma dessa varje vår och se barnens miner när de insåg att allt läbbigt matavfall hade förvandlats till jord. Kanske nåt för Tommy att förundras över, hahaha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad härligt det låter att ungarna fick vara med och greja i trädgården! Jag antar att ni hade en sån där försluten, isolerad varmkompost där man kan lägga allt organiskt. Vi kan ju bara lägga grönsaksavfall annars får vi besök av råttorna, fast det kanske katterna skulle gilla i och för sig, ha ha (mer än Tommy)!

      Radera