05 oktober 2011

Kakbakning

Bättre sent än aldrig - här kommer några recept på goda kakor till mysigt höstfika!


Äppelkaka med mandelmassa (jättegod och saftig!)
  • 75 gram smör/margarin
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g riven mandelmassa
Fyllning:
  • 2 - 3 äpplen
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och riven mandelmassa och rör ned detta i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i formen.
Skala äpplena om du vill men det behövs inte om det är svenska, fina äpplen. Skär dem i fina klyftor (utan kärnhus) och blanda med kanel och socker. Tryck ner äppelklyftorna tätt i smeten så det blir ett fint mönster. Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 45 minuter.


Kardemummakaka med äpplen (MYCKET kardemummasmak!)
  • 150 g smör/margarin
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 äpple i fina klyftor
  • kanel och pärlsocker att strö på
Sätt ugnen på 200 grader och smörj och bröa en form med löstagbar kant. Rör smör och socker fluffigt, tillsätt kardemumman och rör om. Blanda i vetemjöl, bakpulver och mjölk och rör ihop, bred ut smeten i formen. Tryck ner äppelklyftorna i ett fint mönster och strö kanel och pärlsocker ovanpå. Grädda på nedersta falsen i 30 minuter.


Limecheesecake med jordgubbstopping (Fräsch limesmak och vacker med röd topp!)
  • 10 digestivekex
  • 75 g smör/margarin
  • 500 g Kesella Kvarg
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • finrivet skal av 1 lime
Topping:
  • 2 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 1 dl vatten
  • 4 msk strösocker
  • saft från 1 lime
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en form med löstagbar kant genom att täcka botten med bakplåtspapper och sen spänna fast kanten, detta för att man ska kunna flytta kakan till ett fat när den är färdig. Krossa eller mixa kexen fint och blanda med smält smör, tryck ut i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min.
Vispa ihop kvarg, creme fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och limeskal och häll smeten i formen. Grädda 35 - 40 min och låt kakan sen kallna.
Lägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten. Sjud jordgubbarna med vatten, socker och limesaft i ca 5 min. Sila ifrån jordgubbarna och häll tillbaka saften i kastrullen. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i jordgubbssaften under omrörning. Låt spadet svalna i kylskåp tills det börjar tjockna innan det försiktigt hälls på kakan. Låt stå i kylen minst 2 timmar innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar