29 maj 2014

Mors Dag och broderi

Till att börja med vill jag berätta om min mysiga Mors Dag som tillbringades med syster Maud och våra döttrar (utom Emma som bor i Skåne) som numera alla är mammor de också. Vädret var på topp (visst är det väl så gott som alltid det på Mors Dag?) och vi träffades först för en "knytis"-lunch med allsköns smarriga delikatesser på bordet och tog oss sen till dagens begivenhet - Hallwylska Palatset, på Hamngatan i Stockholm.


Vi tog en guidad tur för att få se alla fantastiska rum i detta överdådiga hem från förra sekelskiftet där frun i huset, Wilhelmina von Halwyl bestämt redan när huset byggdes att ALLT skulle bevaras till eftervärlden som ett museum och att ALLA saker i hemmet skulle katalogiserats plus hennes enorma samling av vacker och unik inredning och konst. Pengar var det förstås inte ont över huvud taget och familjens rikedomar kom från den tidens mest luckrativa branch - träindustrin.

Efter denna förkovran i Stockholms borgarhistoria drog vi oss inåt stan och letade upp ett mysigt kondis, Sturekatten - Stockholms äldsta, där vi kunde sitta i skuggan på en liten innergård och prata och fika.



Och slutligen knallade vi tillbaka till Vasastan där bilen stod. Några avstickare in i butiker blev det förstås också, men enligt mitt nyårslöfte handlade jag ingenting ;-)

Och väl hemma blev jag omhändertagen av mina "boys", Magnus och Tommy, god grillmiddag och vackra blommor, choklad och en god ost. Säger bara det... min familj är en underbar samling människor som jag älskar att vara tillsammans med!


Sen var det broderi ja.... min nya passion just nu! Jag har velat lära mig fritt broderi för att pynta mina Juliannie-kuddar och har nu fått chansen att lära mig de basala stygnen genom min grupp "Kreativa Händer" i Bålsta som jag är med i. Vi satt ute en härlig majkväll och sydde och pratade....


Och så har jag inhandlat garn (även om jag hade en massa liggande) och framför allt bra nålar av olika storlekar och slag. Och en "magic marker", en penna vars skrift försvinner av sig själv efter ett tag... På Youtube har jag kikat på massor av små "tutorials" - filmer där man i detalj ser hur man syr och på Pinterest har jag fått inspiration i mängd. Och så har jag övat och övat på små tygbitar och det är så ROLIGT att lära sig något nytt! Så nu är det bara att sätta igång med något projekt där jag får användning av mina nya färdigheter!

Bilden lånad från bloggen Brodera.nu



18 maj 2014

Tacksam mottagare av textilier

Tänk vilka snälla vänner och bekanta jag har! Jag är så tacksam och glad att ni rensar era gömmor och låter mig få ta hand om tygspill, gardiner, klädesplagg, garner, band och allt vad det är.... För mig är det som en skatt och min kreativitets- och sylust sätter igång för fullt! Det enda som saknas är mera tid... Men planer börjar ta form för att ordna det ;-)

De tecknade bilderna har jag hittat på Pinterest

Gå gärna in på By Juliannie och titta om du hittar någon fin kudde att pynta sommarstugan, båten eller husvagnen med inför semestern! Klicka HÄR så kommer du till shopen! T.ex den här fräscha randiga som det finns två av - de skulle väl passa fint i en vit trädgårdssoffa...



12 maj 2014

Blogginlägg från mobilen på prov


Måste ju prova att skriva ett litet inlägg via mobilen, annars gör jag alla mina inlägg vid vår stationära dator där jag också har Photoshop Elements för redigering av bilder.

Lite mer tidsödande att skriva på en så liten skärm, men det kan ju vara kul som omväxling, eller hur? 

Avslutningsvis lägger jag några mobilbilder från vår stughelg som blev en av de kallaste och regnigaste på många år. Men ack så mysig och avkopplande ändå! Ser i webläsaren att bilderna inte hamnar centrerat och bildkvaliten är ju inte den bästa om man jämför med vår vanliga kamera. Men det får vara så den här gången :-)






05 maj 2014

Sköna maj!

Äntligen sköna maj! Som jag längtat efter den här tiden när det börjar grönska och blomma och hela sommaren står för dörren... Mars och april går inte heller av för hackor, i alla fall inte i år när vintern varit så mild, men se maj... det är något speciellt med den...


Jag har inte fått så mycket gjort, varit lite krasslig, men det gör inte så mycket, jag vill försöka att inte känna så stora krav på mig själv. Det är alldeles för mycket stress överallt och jag mår verkligen inte bra av det, istället vill jag försöka ta till vara den här sköna, sköna tiden och varva ner.

Fast något som jag var tvungen att göra, det var deklarationen där jag för första gången skulle deklarera mitt företag By Juliannie... och där kan jag inte precis påstå att jag var avstressad.... jag hade faktiskt inte tagit mig tid att läsa på hur man sköter det där med bokföring "på riktigt" och vilka poster man måste ha med i en deklaration och bokföring.... jag säger bara en sak.... KRÅNGLIGT! Jag är ändå bra med siffror och sköter familjens ekonomi med kassabok och allt, men bokföring är ett kapitel för sig kan jag lugnt säga. Jag försökte läsa mig till alltsammans på internet, Skatteverket har massor av pdf-er att få hjälp av, men det blev bara för mycket att lära sig på så kort tid och mina stressnivåer steg till oanade höjder så till slut var jag färdig att lägga ner hela företaget! Magnus försökte lugna ner mig och tyckte att jag skulle be min granne om hjälp, han är revisor, men jag tyckte det var så pinsamt att komma så där i sista minuten och inte ha skött bokföringen korrekt. Men till slut fick jag lov att be om hjälp i alla fall och då föll bitarna någorlunda på plats och jag fick kunde få iväg mina siffror till Skatteverket, och i bara farten tog jag momsdeklarationen också! Yihaa, vilken LYCKOKÄNSLA när det var klart! Och grannen fick en rabarberkaka som tack för hjälpen :-)

Bild från Pinterest
Sömnaden har det inte blivit så mycket med på sistone, men jag har i alla fall sorterat mitt lager med textilier och allt så nu är det fint och ordning. Och så har jag beställt något som jag velat ha sen jag började sy kläder till mig själv i tonåren - en riktig provdocka! Jag syr inte så mycket kläder längre, det är så jobbigt att prova har jag tyckt, men nu kommer det bli en helt annan sak och jag har massor av idéer och tyger i mängd liggande. Jättekul ska det bli och en liten omväxling till att sy kuddar!

Bild från Pinterest (min provdocka är inte riktigt lika fancy)

Nu ska jag ta och åka till jobbet och den här veckan blir det bara fyra dagar att jobba för på torsdag kväll åker Maud och jag iväg på STUGHELG igen! Bilder kommer sen... det här är en annan liten söt stuga jag hittade på Pinterest...