28 augusti 2011

Sensommartid


Söndagkväll och snart dags för en ny vecka, då augusti tar slut och september börjar. Vilken härlig avslutning det blev på förra veckan med sommarväder och grillmiddag på verandan igen!

Jag köpte hem några nya uteblommor, en fin bollkrysantemum i rosalila och en söt starkrosa begonia och så hittade jag en stor, bra korg för leksakerna som jag skrev om sist, halva priset och allt! Nu ska jag bara klä den invändigt med tyg, visar bild sen.




Hortensian blommar så fint i blått och jag tog in lite för att pynta det nystädade badrummet.


I går var vi bjudna på fest hos Pelle och Lotta och det somriga vädret gjorde att vi kunde cykla dit och njuta av varma vindar mot armar och ben, riktigt härligt för att vara slutet av augusti! Och så hade vi sån tur att åskovädret inte kom över oss förrän vi kommit hem och somnat i godan ro!

Idag regnade det och var soligt om vartannat så det blev mest inomhusaktiviteter, bl.a. bakade jag en äppelkaka efter mitt barndoms recept (Anettes mammas) - en massa äppelbitar varvade med socker, kanel och ströbröd, lite hyvlat smör på toppen och så in i ugnen i 175 grader tills det blir lite knaprigt och brunt och äpplena mjuka. Vaniljsås eller -glass till smakar mumma. Det härliga är också att den här äppelkakan är betydligt bättre för figuren än t.ex. smulpaj eller andra varianter med mycket fett. Och så går det åt massor av äpplen vilket kan vara bra om man har tillgång till det från egna eller andras träd.




25 augusti 2011

Barnvakt åt Kian

I helgen hade vi äran att vara barnvakt åt gosigaste, gulligaste killen Kian - 7 månader!


Det gick jättebra med allting - sova, äta, bada, byta och allt praktiskt. Å, vad det var roligt och mysigt!



Kian gillade skarpt alla leksaker som jag hittade på vinden och gåstolen fick han snabbt in snitsen på, men annars tar han sig fram för egen maskin genom att krypa lätt som en plätt. Nu ställer han sig också upp mot möbler och människor och det är inte långt kvar tills han tar sina först kliv.

Mamma Charlotte var bara 8 månader när hon började gå! Visst är dom lika!


20 augusti 2011

Fram med gamla barnsaker igen!

I dag ska vi för första gången ha hand om lilla barnbarnet Kian från lördag till söndag hemma hos oss! Första gången han sover kvar utan mamma och pappa... Det ska bli jätteroligt och också en lite spännande att ha hand om en 7-månaders baby igen, det var i alla fall 17 år sen Tommy var liten! Och så har jag varit uppe på vinden och plockat ner en massa barnsaker och gjort dom rena och fina, gåstol, stol att hänga på bordet (väldigt fiffig sak för resebruk eller små gäster) och så förstås en massa roliga leksaker. Jag ska skaffa en stor korg och klä in med tyg som får stå redo med alla leksakerna när vi får finbesök av Kian och andra småttingar som lär dyka upp framöver i släkten. Tänk att den tiden är här nu, som jag hade i fantasin när jag packade ner alla små saker och kläder i lådor på vinden... barnbarnen...

17 augusti 2011

Färdig top!



Så, det gick väl fort! Ett par timmars arbete, och jag är relativt nöjd med resultatet - ärmkullen skulle ha varit lite lägre, men till nästa gång gör jag rätt! Tyget köpte jag relativt billigt, ca 80 kr så det känns extra bra. En sån här top är idealiskt att sy av ett annat trikåplagg i stor storlek med bara sidsömmar, t.ex en tunika eller kjol på rea, eller seconhandfynd, det är bara att klippa bort alla sömmar och detaljer och lägga ut mönstret. Jag ritade ju av en annan top direkt på tyget, men det bästa är förstås att rita på mönsterpapper.

Tänkte passa på att göra reklam för en blogg som ger mig massor av inspiration och idéer så att det kliar i fingrarna att sätta igång med nya projekt - Casey´s Elegant Musings - En amerikansk tjej som är särskilt intresserad av vintage-mode från 40 - 50-tal och gärna syr efter gamla mönster. Jag är inte ute efter att sy såna kläder utan det är det genuina sömnadsintresset och kunskaperna med många "tutorials" och detaljbilder som intresserar mig, och så tipsar hon om andra bloggar och lägger länkar till alla möjliga fiffiga idéer!

16 augusti 2011

Systuga

Jag har kommit igång att sy igen! Inomhusvädret kanske gjorde susen för i söndags tog jag tag i lagnings- och ändringprojekt som varit ett dåligt samvete och hindrat nyskapande. Nu har jag gett mig i kast med en top av tyg jag köpte på Jofotex i Söderköping. Jag ville kopiera modellen på en top jag köpte på Haléns så jag la den helt enkelt på silkespapper och ritade runt konturerna, det brukar gå bra när det är töjbara tyger.

Nu är den ihopsydd på overlockmaskinen och i morgon ska jag fålla alla kanter med den vanliga symaskinen! Går som en dans!


Jag visar det färdiga resultatet sen!

10 augusti 2011

Sensommar på sjön

Nu har jag jobbat i drygt en vecka efter semestern och det går ganska bra faktiskt. Det var lite körigt till att börja med, att sätta sig in i allt som var på gång och så, men nu är allt under kontroll och samtidigt är det en lite skön avslappad stämning eftersom det fortfarande är många borta.

Det är fortfarande båtsäsong även om nätterna har blivit lite kyligare och vi var ute förra helgen tillsammans med ett helt litet gäng med andra båtar. Vi låg vid Jutskär i Slakteboviken (i Mälaren) och hade en trevlig, mysig fredagkväll och lördag med mycket prat och gott att både äta och dricka. På söndagen vaknade vi till regn som bara ökade så vi åkte hem ganska omgående. Helgen som kommer hoppas vi också på fint väder så att vi kan åka ut igen, det gäller att passa på innan kylan kommer på riktigt!

Sista söndagen på semestern hade vi en riktigt mysig dag på sjön då Charlotte, Kit och lille Kian följde med! Vi har skaffat flytväst som ska få ligga i båten och användas av alla småttingar som följer med ut, men Kian tyckte väl inte att det var världens roligaste grej att ha på sig och han behövde inte ha den heller annat än när man bar honom längs med skarndäcken. Däremot funkade det jättebra att ha honom ombord, han kröp omkring på akterdäcket och sov som en stock i sin vagnsinsats inne i ruffen!















08 augusti 2011

Nyshoppat


Katalogerna med höstmodet har börjat dimpa ner i brevlådan och butikerna har laddat upp med nya färgskalor. Och till glädje för mig som gillar varma färger är det just de som syns stort till hösten! Rostrött, varmbeige, currygult, brunt...

Här är mina senaste inköp varav en del på extra bra rea, kavajen t.ex. för 99 kr!





Lindex hittade jag också ett par svarta, smala jeans på rabattkupong och en skön, stickad tröja på rea. Rea-erbjudandet var "ta 2 betala för 1" så jag plockade åt mig en XXXL tunika i snyggt djurmönstrat - helt gratis alltså - som jag ska sy om till något annat, kanske en kjol!


Ungefär så här kan jag mixa plaggen i höst... (bilderna är från HM:s "Dressingroom" där man själv "klär på" en valfri modell, riktigt kul faktiskt!)